De stemming is gesloten, u kunt helaas niet meer stemmen.

Gunterman 0 energie

Moerdijk

Moerdijk

Stem hier

Aantal duimen: 14

Producten


“Ik streef naar een zelfvoorzienend huis”

In 1988 kochten Wil en Astrid Gunterman een woning aan de Appelaarseweg in Fijnaart. Het huis stamt uit 1925 en was opgetrokken uit volle steensmuren. Wil begon meteen met de muren, het dak en de vloer te isoleren. Alle ramen kregen dubbel glas en beneden zelfs HR++. “Iedereen verklaarde me voor gek”, zegt hij met een glimlach, “energie kostte in die tijd immers niets.”

De woning is nu op en top geïsoleerd. Een hoogrendement houtkachel verwarmt de hele woning. “Mocht het echt nodig zijn, dan verwarm ik bij met een elektrische kachel. Dat kost mij niet veel, want ik heb voldoende zonnepanelen op dak liggen”, aldus Wil. Zo’n 3,5 jaar geleden plaatste hij de eerste veertig zonnepanelen. “Dat is best veel”, lacht hij. “Toen onze drie kinderen nog thuis woonden, verbruikten we wel 10.000 kWh per jaar. Later daalde dat. Op het moment dat ik een elektrische auto ging rijden, kwam ik weer stroom tekort. Dat vond ik niet prettig. Daarom heb ik bij de plaatselijke specialist Agrozon twintig extra zonnepanelen genomen. Ik vind het heel belangrijk om ondernemers uit de regio in te schakelen, zeker als ze goed zijn.”

Bedrijf

Overal in huis heeft Wil ledverlichting aangebracht. Datzelfde geldt voor het makelaarskantoor dat hij met twee compagnons heeft aan de Voorstraat in Fijnaart. “Dat scheelt de helft in de energiekosten. Ook hebben we pas nieuwe pc’s aangeschaft. Die vragen maar 7 tot 9 watt stroom.” Met duurzaam wonen wil de Fendertsman vooral kosten besparen. “Ik heb best oog voor het milieu, maar niet ten koste van alles. Mijn doel is om helemaal onafhankelijk van de nutsvoorzieningen te kunnen wonen. Ik streef naar een zelfvoorzienend huis. Maar ook op vakantie gaan altijd twee zonnepanelen mee in de caravan. Is het financieel mogelijk, schaf dan altijd zonnepanelen aan. Je hebt de kosten er in zes à zeven jaar uit en je huis wordt er meer waard van. Ik betaal nul euro aan elektriciteit en dat is wel zo prettig.”

Contact