De stemming is gesloten, u kunt helaas niet meer stemmen.

Doe Centrum BOZ

Bergen op Zoom

Bergen op Zoom

Stem hier

Aantal duimen: 196

Producten

Het Doe-centrum is niet helemaal één organisatie maar eigenlijk een centrum waarin verschillende initiatieven van burgers en organisaties plaatsvinden waardoor burgerparticipatie in verschillende vormen gecreëerd worden. Welke producten er zijn hangt af van de initiatiefnemers maar ze hebben allemaal iets gemeen en dat is dat ze allemaal iets over hebben voor de samenleving en voor elkaar. Er zijn simpele voorbeelden zoals
- een biologische moestuin waardoor gezond eten en kennis wordt gestimuleerd.
- Afval scheiden zoals o.a. het plastic en papier.
- Meedoen met het inzamelen van blikjes en flesjes
Maar ook een aantal initiatieven zelf zijn duurzaam zoals het positieve Deelboz die mensen bewust maakt of ze echt iets nodig hebben en dat er genoeg op de wereld is om te delen. Zij zijn een doorgeefwinkel waarin iedereen welkom is om te geven of te krijgen. Daarnaast is er ook het Repaircafe. De gedachte achter een repair café is dat spullen die kapot, oud of lelijk zijn niet zomaar weggegooid hoeven te worden. Ze kunnen een tweede leven krijgen door ze te repareren en op te knappen. Naast diverse materialen wordt er graag met tweedehands hout of materialen gewerkt. Spullen een tweede leven geven, staat daarbij centraal.
Zowel Deelboz en het Repaircafe in het Doe-centrum komen voor in de afleveringen van het duurzaamheidsprogramma Watt Straks?? op zuidwest tv.

Verder komen er ook mensen langs die vrijwilligerswerk willen doen. Soms zijn het mensen uit de buurt, net met pensioen of iemand met interesse voor een specifiek initiatief. Soms komen er ook mensen met een rugzakje doordat ze al een tijd geen werk hebben gehad, weinig contact met anderen hebben, in een verwerkingsproces zitten of herstellend zijn van een ziekte. Met de mensen kijken we wat hun leuk vinden en wat hun mogelijkheden zijn. Er wordt een bepaalde mate van zelfstandigheid en eigen verantwoordelijk verwacht. Soms is iemand eerst deelnemer en later een vrijwilliger. We bieden mensen een nieuwe kans om te groeien en weer talenten en vaardigheden naar boven te halen vanuit hun kracht.

Bedrijf

Het Doe-Centrum is een stedelijk multifunctionele plek waar verschillende zorg/ welzijn en burger/ vrijwilligers initiatieven plaatsvinden. Elk initiatief heeft een eigen visie, maar iedereen werkt samen voor een positieve, veilige en vooral fijne plek. Het Doe-Centrum is een plek voor iedereen die graag (op vrijwillige basis iets met of voor een ander en de maatschappij wil doen. We vinden het belangrijk dat we iets voor elkaar over hebben.

Mensen kunnen zelf een initiatief, project of activiteit opzetten en uitvoeren. Meedoen met de bestaande activiteiten of samenwerken met anderen.

De initiatieven van de vrijwilligers en organisaties draaien over het algemeen zelfstandig maar wel in verbinding met elkaar. Zij zijn degenen die ertoe doen en die het Doecentrum maken tot wat het nu is.

Het Doe-Centrum wordt gecoördineerd door medewerkers van WijZijn Bergen op Zoom onderdeel van Traversegroep. Ze doen dit door verbindingen te leggen tussen verschillende mensen, initiatieven en organisaties waardoor er een positieve synergie ontstaat en mensen hun eigen kracht kunnen laten zien en ontwikkelen. Deze groeiende samenwerking versterkt elkaar waardoor ieders eigen initiatief nog meer kan doen en betekenen voor anderen. Dit doen zij met veel plezier in samenwerking met 3 vrijwilligers in het dagelijkse beheer. Deze vrijwilligers zijn naast hun dagelijkse taken ook bezig met hun eigen initiatief.

Contact

Doe-centrum
Zilverschoonplein 37 4621 CD Bergen op Zoom

06-58911748
vrijwilligersdoecentrum@gmail.com

www.doecentrumboz.nl

Facebook