De stemming is gesloten, u kunt helaas niet meer stemmen.

Biesboschmuseum

Werkendam

Werkendam

Stem hier

Aantal duimen: 10

Producten

Onze nieuwe vleugel, maar ook het bestaande deel zijn zo vormgeven dat het energieverbruik minimaal is. Verder zijn er nog vele andere duurzame onderdelen in ons gebouw zoals: De glazen pui is voorzien van state-of-the-art zonnewarmtewerend glas zodat er geen (zicht belemmerende) zonwering nodig is. De grondlichamen aan de noordwestzijde en het groendak fungeren als extra isolatie en warmtebuffer. Op koude dagen houdt een biomassakachel door middel van vloerverwarming het gebouw op temperatuur. Op warme dagen wordt er via dezelfde waterslangen in de vloer koude uitgewisseld met de rivier.

Wilgenfilter
Het sanitair afvalwater wordt gezuiverd door een wilgenfilter, het eerste in Nederland en goed passend bij de griendcultuur van de Biesbosch. Wilgen nemen het afvalwater op en de daarin opgeloste stoffen, zoals stikstof en fosfaat. Deze stoffen fungeren als nutriënten en bevorderen de groei van de wilgen. Het overgebleven gezuiverde water wordt op het aangrenzende plas-drasgebied geloosd en van daaruit op de rivier. Eens per twee jaar worden de wilgen afgezaagd en kan het hout na droging gebruikt worden als brandstof in de biomassakachel van het museum of voor andere doeleinden.

Bedrijf

De Stichting Biesbosch MuseumEiland, een particuliere stichting, exploiteert een museum, bezoekerscentrum en restaurant op een eiland in de Biesbosch in een in 2015 grondig aangepast en gedeeltelijk vernieuwd gebouw.

Vanaf het eiland wordt gevaren met twee fluisterboten; rondvaartboten met een capaciteit van 45 personen elk, die op accu's varen.

Het museum maakt in vele opzichten gebruik van wat de omgeving te bieden heeft. Dat geldt voor de energievoorziening en waterzuivering, maar ook voor de gerechten die op het menu van het restaurant staan.

Contact

Biesbosch MuseumEiland
Hilweg 2, 4251 MT Werkendam
telefoon: 0183 - 50 40 09
mail: info@biesboschmuseumeiland.nl
Twitter (@museumeiland)

www.biesboschmuseumeiland.nl/

Facebook